Det swingede og jazzede, da Royal Garden Jazzband gav sin allersidste koncert
140 tilskuere tog afsked med et orkester, der trak publikum fra fjerne del af landet
Efter mere end 60 år og over 500 koncerter sluttede Royal Garden Jazzband af med maner foran 140 tilskuere i Støberigården i Nykøbing Mors.

Bandets nu forhenværende kapelmester, Flemming Seiersen på Djursland – han startede orkestret i slutningen af 1950’erne – sagde til afslutningskoncerten:
– Det er virkelig en fornøjelse at kunne slutte ringen her i Nykøbing foran så mange mennesker efter over 60 år. Det kan ikke være bedre. Orkestret havde jo en finger med i spillet, da vi på et af Kulturmøderne opfordrede jer til at genstarte den gamle jazzklub, der lukkede ned i slutningen af 60’erne. Og det har i gjort med stor succes… Læs mere
Royal Garden Jazzband slutter 21. maj
i Nykøbing Mors – Sådan begyndte det

Det begyndte i lovsangssalen i kælderen under Nykøbing Mors Kommunale Gymnasium til en fest i gymnasieforeningen i 1959 (billedet tv.), og det slutter i Royal Garden Jazzklub Mors lørdag den 21. maj 2022 i Støberigården. Orkestret startede dog med at spille inden under forskellige navne. Bl.a. ”Breakdown Jazzband” og ”Big House Jazzband”, inden det blev kluborkester i Royal Garden Jazz Club. Da blev det til ”Royal Garden Jazzmen”. Efter genstarten i 1991 til det nuværende ”Royal Garden Jazzband”.
FDF en musikskole
De meget unge jazzmusikere i 14-15-års alderen havde trådt deres musikalske børnesko i FDF’s orkester. En sand musikskole med gratis undervisning og instrumenter. Øvning hver mandag aften året rundt. Orkestret udviklede sig efterhånden til 40 mand, der spillede til byfester, især i Jylland, men også på f.eks. Bornholm.

Gennembrud efter at være blevet husorkester
Efter at være blevet husorkester i Royal Garden Jazz Club i Nykøbing kom gennembruddet med masser af koncerter især i Nordvestjylland. Helt flot blev det, da Royal Garden Jazzmen, som orkestret stadig hed, blev indbudt til Storyvilles Jazzfestival/konkurrence i Århus Hallen i 1961 og her vandt en pladeindspilning hos de amerikanske tropper i Nordtyskland. Det blev dog aldrig til noget, fordi Flemming Seiersen ikke kunne få fri fra sin læreplads som smed på det lokale skibsværft.
500 koncerter siden 1991

Efter en pause på 20 år genstartede Flemming Seiersen i 1991 orkestret under navnet ”Royal Garden Jazzband” med nogle af sine musikalske venner fra det fynske ”Lassens Jazzkalas”. Det har været en succes. Siden har bandet spillet omkring 500 koncerter især i Jylland, på Fyn, Sjælland, en enkelt gang i København, på Bornholm, i Sverige og to gange i Tyrkiet. Orkestret har spillet på mange jazzfestivaler, i jazzklubber, kulturhuse, kroer, forsamlingshuse, tre gange på Kulturmødet Mors og markeder. Ikke mindst i Otterup og Ørbæk, som gerne ville have haft orkestret igen i år.
Men nu er det slut, og det sker som nævnt i Nykøbing Mors lørdag den 21. maj i Royal Garden Jazzklub Mors i Støberigården kl. 12. En jazzklub, som bandet var med til at starte ligesom Djurslands Jazzklub. Her er orkestrets pianist formand og bassisten næstformand.
AFLYST pga corona – Vinker farvel og spiller den sidste koncert i Nykøbing Mors 11. december
Over 100 mennesker tog afsked med et af landets ældste traditionelle jazzband i Djurslands Jazzklub: Royal Garden Jazzband. Musikerne vinkede farvel til over 100 tilhørere den 6. november i Grenå.

Spillet tre gange for de kongelige
Bandet slutter helt den 11. december i Nykøbing Mors, efter de indtog jazzscenen første gang i slutningen af 50’erne i Royal Garden Jazz Club i netop Nykøbing. Heraf bandets navn. Men musikerne har da også spillet tre gange for de royale, Dronning Margrethe og Prins Henrik, så også på den måde har de levet op til navnet.
Næstsidste gang en stor succes

Afskedskoncerten på Hotel Marina i Grenå blev en stor succes med næsten rekordtilslutning af publikum. De hyldede orkestret for deres indsats – ikke mindst i de seneste 30 år – hvor Royal Garden Jazzband har spillet omkring 500 koncerter fra Færøerne i nord, til Tyrkiet i syd, Varde i vest og Sverige og Bornholm i øst.
Sådan var en jazzklub for over 60 år siden
Orkestrets bassist og kapelmester, Flemming Seiersen, Ørsted, var med til at så frøene til jazzbandet i 1956 i Nykøbing Mors sammen med fem andre drenge fra byens store FDF-orkester. Han prøvede i sin fortælling i Grenå at genskabe stemningen i jazzklubberne fra den gang. Dunkle og tilrøgede lokaler med rødternede duge på bordene, stearinlys i vinflasker og tæt tobaksrøg. Drengene i islandske sweaters med pibe i munden og pigerne med højt opsat hår. Mange af tilhørerne i Djurslands Jazzklub denne lørdag nikkede genkendende til beskrivelserne.
Glade jazztoner
Men ellers var det de glade jazztoner, der prægede eftermiddagen. Muskrat Ramble, Basin Street Blues, On The Sunny Side Of The Street, When You Are Smiling og naturligvis Royal Garden Blues og mange andre.
Alt har jo sin tid
– Men er det ikke vemodigt i dag, spurgte flere tilhørere kapelmesteren?
– Nej. Det var mere vemodigt, da vi for et par måneder siden i enighed besluttede at stoppe, mens legen stadig er god. Alt har jo sin tid, svarede Flemming Seiersen.
Ringen sluttes
Selv om koncerten i Grenå var tænkt som den endelige afskedskoncert – Royal Garden Jazzband var med til at starte den i 2003 – så slutter det først helt i Nykøbing Mors lørdag den 11. december. Det sker i den forholdsvis nye Royal Garden Jazz Klub Mors. Orkestret foreslog at start denne jazzklub ved et af de første kulturmøder på Mors i 2015. Så dermed sluttes ringen over 60 år efter, Royal Garden Jazzband så dagens lys.
Afskedskoncert i Grenå med historisk jazzband
Royal Garden Jazzband stopper efter 65 år.

Der bliver skrevet jazz-historie i Djurslands Jazzklub i Grenaa lørdag 6. november. Her tager et af landets ældste jazzorkestre afsked, Royal Garden Jazzband.
Bandet blev startet for 65 år siden af den nuværende bassist, Flemming Seiersen, Ørsted, i fødebyen Nykøbing Mors.
Efter mange års pause genstartede han det igen i 1991. Siden har Royal Garden Jazzband spillet mellem 400 og 500 koncerter i ind- og udland. Mange af dem på Djursland, i Randers og i Århus.
Læs hele artiklen …
Stor succes med jazz på havnen i Udbyhøj

Humøret og stemningen var høj på havnen i Udbyhøj ved Randers Fjords udløb i Kattegat, da Royal Garden Jazzband spillede op i det store telt lørdag den 3. juli. Omkring 100 mennesker hyggede sig med den glade jazz-musik og frokostbuffet’en. Der var mange fans fra hele Djursland, Randers og Århus. Arrangementet var en fin optakt til aftenens EM-kamp mellem Danmark og Tjekkiet, som Danmark som bekendt vandt 2-1.

Royal Garden Jazzband – et af Danmarks ældste traditionelle jazzbands med 65 år på bagen havde glædet sig til denne dag. Det var første gang, de seks musikere spillede sammen i næsten et år. De havde dog ikke glemt, hvordan det skulle gøres.
Det var et specielt repertoire til lejligheden med 25 populære og kendte numre. Bl.a. den meget passende Down by the Riverside, Nyboders Pris, On the Sunny Side of The Street, What a Wonderful World og Basin Street Blues. Indimellem krydret med historier om bl.a. de første år med bandet i slutningen af 50’erne og starten af 60’erne. F.eks., da de unge drenge blev smidt ud af et forsamlingshus, fordi de ikke ville spille Hvide Måge.
I Udbyhøj var der dog ingen, der ville smide dem ud. Tværtimod blev musikerne hyldet med stående applaus af både publikum i teltet og alle dem, der var trukket uden for i det gode vejr.
Det var Sejlklubben SUS og Udbyhøj Beboerforening, der stod bag det vellykkede arrangement med økonomisk støtte fra ELRO-fonden og Sparekassen Kronjylland.

Næste koncert med Royal Garden Jazzband – i hvert fald indtil videre – bliver frokostjazz i Djurslands Jazzklub lørdag den 6. november.
Royal Garden Jazzband på scenen igen 3. juli i Udbyhøj ved Randers Fjord
Royal Garden Jazzband har ikke været på scenen siden juli sidste år på Ørsted Kro. Næste gang bliver lørdag den 3. juli på havnen i det naturskønne Udbyhøj ved Randers Fjords udmunding i Kattegat. Her bliver der frokostjazz i et telt fra kl. 12-15. Senere på året bliver der frokostjazz i Djurslands Jazzklub i Grenå. Det bliver den 6. november. Andre koncerter er måske også på vej – afhængig af Corona’en. Vi får se….
Royal Garden Jazzband er altid klar hvor som helst her i landet – og uden for. Har tidligere været i Tyrkiet to gange og i Sverige.
De var kun drenge
I stedet kan vi så glæde os over fortiden, der har noget at gøre med 2021. Tilbageblikket er på 60 år til 1961 – nogle år efter starten af det daværende Royal Garden Jazzmen. For 60 år siden var den 15-årige trommeslager , John Tousig, med. Og han er med igen i dag i Royal Garden Jazzband. Deraf forbindelsen til fortiden. Musikken med disse herlige drenge den gang holder endnu. Det kan du se og høre her længere nede på siden. Her spillede de til et forældrearrangement i Håndværkerforeningen i Nykøbing Mors.
Pigernes forældre skulle beroliges
Forældrene til jazz-clubbens medlemmer var inviteret til jazzkoncert i 1961. Ikke mindst pigernes forældre for at berolige dem om, at de roligt kunne lade deres piger gå i jazz-clubben. Det var især mødrene nemlig langt fra sikre på. Men uden piger ingen jazz-club. Mens forældrene var der blev der kun drukket sodavand under fuld belysning. Da forældrene var gået hjem, kunne man så går over til de grønne flasker og dæmpe belysningen.
Trompetist på kun 13 år og trommeslager på 15 år
Når vi nu bringer denne begivenhed frem, skyldes det, at den daværende trommeslager på billedet, den den gang kun 15-årige John Tousig, er med igen i Royal Garden Jazzband. Det er i sig selv fantastisk. Lige så fantastisk er det, at trompetisten, Niels Knudsen, kun var 13 år gammel, men spillede helt eminent. Hør det selv på optagelsen fra denne aften – herunder.
Musikken fra den gang holder endnu
Bagerst til venstre på billedet er hans bror, Svend på 18 år på banjo og i forreste række længst tilbage, basunisten Hans Jørgen Sejersen – også kun 18 år ligesom bassisten til venstre i forgrunden, Tyge Dinsen. Erik Bendsen Poulsen på clarinet var alderspræsident på 21 år.
Hør dem lige. Hvem skulle tro, at drengene kunne spille så godt. Deres musik holder stadig.
Willie The Weeper (1961)
Royal Garden Jazzband er på scenen igen efter Corona-krisens start.
Efter næsten et halvt års pause efter Corona-krisens start er et af landets ældste traditionelle jazzorkestre på scenen igen. Royal Garden Jazzband spillede til sommerjazz søndag den 26. juli på den folkeejede Ørsted Kro på Djursland.

Humøret var højt fra starten af denne søndag eftermiddag på landsbykroen. Både på grund af den længe savnede live-musik, den dejlige kro-anretning fra det berømmede køkken på kroen og den gode gammeldags jazzklub-stemning.
Der var rød– og hvidternede duge og stearinlys på bordene som i gamle dage. Og så selvfølgelig genkendelsens glæde over de mange gamle jazz-melodier. De fleste af dem ældre end orkestret. Mange af melodierne er nemlig over 100 år gamle. Royal Garden Jazzband har ”kun” rødder tilbage til 1956 i Nykøbing Mors. Her var den nuværende bassist i bandet med til at starte orkestret sammen med fem andre FDF-drenge.
Tilføjes skal det måske lige, at orkestret den 26. juli kunne trække på to kolleger, da den faste clarinetist og trommeslager måttet melde afbud på grunden af sygdom. Heldigvis ikke Corona. Med dags varsel trådte klarinettisten i Arosia Jazzband, Ole Frank Sørensen, til. Det samme gjorde trommeslageren i ”Bjørn og Okay”, Benny Amstrup Jensen.

Så efter Corona-pausen er Royal Garden Jazzband klar til at tage landet – og udlandet – rundt igen. Se her til venstre på siden, hvordan du kan booke orkestret.

Royal Garden Jazzband i Lokalavisen Djursland (klik på billedet)
Alle arrangementer udsat/aflyst
Alle arrangementer i 2020 er aflyst eller udsat. Også frokostjazzen i Udbyhøj ved Randers Fjord den 30. maj. 2020. Det gennemføres i stedet lørdag den 29. maj 2021 i forbindelse med ELRO-dagene.
Royal Garden Jazzband spiller og fortæller jazz-historien tilbage fra 1959
Det er jo egentlig fantastisk. Du kan hyre et jazzband, der har været med tilbage fra starten af indtoget af den traditionelle jazz i Danmark i anden halvdel af 1950’erne. Først Chris Barber, der inspirerede os, så Papa Bue og derefter Royal Garden Jazzband og mange andre. Vi er så et af de eneste fra den gang, der er her endnu. I de seneste 30 år har vi spillet 500 koncerter i ind-og udland.
Royal Garden Jazzband kan levere varen fra den gang. F.eks. High Society, Ory’s Creole Trombone, Muskrat Ramble, Basin Street Blues, Bourbon Street Parade og mange andre af de gamle melodier fra New Orleans. Også Nyboders Pris, og Jeg Vil Bygge En Verden Ja Helt For Mig Selv. Vi afpasser repertoiret. Om det er til jazzklubben, sølv- eller guldbrylluppet eller andre fester. Vi kommer ud over scenekanten med livlig musik og sang. Og så fortæller vi jo lige historier ind imellem.
Og, hvorfor kan vi så det? Vores musikere har jo tråde helt tilbage til 1949. Vi er vokset op med den traditionelle jazz. Det er ikke bare noget, vi spiller. Det er i virkeligheden, noget vi er.
Et 6-mands band: Trompet, klarinet og saxofon, basun, klaver, bas og trommer. Og sang af flere af medlemmerne. Det er den traditionelle besætning. Sig til, så kommer vi.
Morsingbo vender tilbage efter 52 år
Det er noget af et stykke jazzhistorie, der skrives med trommeslageren og morsingboen John Tousigs tilbagevenden til Royal Garden Jazzband. Han var trommeslager i det lokale jazzband i Nykøbing fra 1962-1967. Han fik sin vellykkede debut for anden gang i orkestret ved en privat fest på Sallingsund Færgekro her i december, fortæller bandets leder, Flemming Seiersen i Ørsted på Djursland.
Indtil nu har der kun været et medlem af det oprindelige Royal Garden Jazzband med i orkestret, nemlig bassisten Flemming Seiersen, der var med til at starte Royal Garden Jazzband i anden halvdel af 1950’erne sammen med fem andre fra FDF’s orkester. Her har John Tousig også spillet. I starten hed det faktisk Jazzmen, der var husorkester i en af landets største jazzklubber, Royal Garden Jazz Club i Nykøbing Mors.
På opfordring af netop Royal Garden Jazzband på Kulturmødet Mors i 2015 blev jazzklubben genstartet og lever i dag i bedste velgående med topnavne på programmet. I 2016 fejrede bandet sit 60 års jubilæum netop i jazzklubben i Nykøbing og på Kulturmødet som sådan.

Royal Garden Jazzband er dermed et af de allerældste traditionelle jazzorkestre. Bandet gik i opløsning i slutning af 1960’erne, men blev genstartet af Flemming Seiersen i 1991 og har siden spillet omkring 500 koncerter specielt i Jylland og på Fyn og enkelte gange på Sjælland, Sverige, Tyrkiet og Færøerne. Orkestret består af musikere fra Grenå, Ørsted på Djursland, Odense, Faaborg og altså nu også med en ambassadør i Nykøbing Mors.
Hyggelig frokost-jazz i Kvarterhuset i Kolding

Det var en rigtig hyggelig eftermiddag i Kvarterhuset på Junghansvej i Kolding, da Royal Garden jazzband spillede lørdag den 14. september. Det var trejde gang orkestret spillede for det jazz-interesserede og medlevende publikum. Musikerne høstede stort bifald – ja, efter hver eneste solo under den tre timer lange koncert.
Musikken blev krydret med historier fra starten af Royal Garden Jazzband i anden halvdel af 50’erne i Nykøbing Mors. Fortalt af bassisten Flemming Seiersen, der var med til at starte orkestret. Historier, der blev modtaget med latter. F.eks. den om, at jazz-drengene blev smidt ud af et forsamlingshus efter kun et par numre. Det gjorde de, fordi de nægtede at spille “Hvide måge”. Muskuløse bønderkarle truede dem med bank, hvis de ikke spillede den populære pop-melodi. Det ville de ikke. Så var det bare ud.
Lange køer til sild og jazz på det store
Ørbæk Marked

Bob Ekman, Poul Helge Hansen og Per Nørbach.
Bemærk den lange kø til venstre.
En tusindtallig skare stod i lange køer for at få gratis sild – og i tilgift god gammeldags traditionel jazz – i det store telt på Ørbæk Marked lørdag den 13. juli. Et af landets ældste jazzorkestre, det jysk-fynske Royal Garden Jazzband, underholdt for fjerde år i træk på dette kæmpe marked med 100.000 besøgende i løbet af tre dage.
Mens de mange mennesker ventede på at komme frem til silden, kunne de lytte til glad jazzmusik. Det faldt i rigtig god jord og affødte mange og store bifald. Læg mærke til billedet herunder, der viser, at køen var mindst lige så lang i den anden side af teltet. Mange af tilhørerne blev til sidste nummer, Royal Garden Blues, efter to og en halv times jazz.
Næste gang Royal Garden Jazzband går på scenen, bliver i Kvarterhuset, Junghansvej 121 , 6000 Kolding, lørdag den 14. september kl. 12-15.
Sild og jazz er godt – genhør med mange af vores fynske fans
For fjerde år i træk blev det til et glædeligt gensyn og genhør med mange af Royal Garden Jazzbands fans på Fyn. Det skete søndag den 7. juli på det store og velbesøgte marked i Otterup. Det blev et tilløbsstykke til det obligatoriske sildebord og den glade musik. Lørdag den 13. juli kl. 11-13.30 spiller bandet i det store markedstelt i Ørbæk – også til sildebord. Sidste år var der over 1000 mennesker med til det.


De meste trofaste fans – fra landsbyen Kappendrup – var mødt op for fjerde år i træk og applauderede ivrigt fra første til sidste trut under de tre timers jazz-underholdning. Krydret med sjove historier og andre gags fra trommeslageren Frank Pedersen.
– Vi ses til næste år igen, var afskedsordene fra en de trofaste støtter, Leif Thyrsted, fra netop Kappendrup. Men også andre tilhængere af Royal Garden Jazzband fra bl.a. Odense og andre steder på Fyn hyggede sig sammen med de over 100 tilhørere.

Hardcore jazz-interesserede holdt ud i den nordvestlige blæst i Bogense

I Bogense er der mange hardcore jazz-interesserede. I en til tider kraftig nordvestlig blæst holdt omkring 130 mennesker trofast ud i de første par timer på Østre Mole lørdag eftermiddag den 6. juli. Her spillede det jysk-fynske Royal Garden Jazzband som det første af fem jazz-orkestre i juli og august. Fem lørdage i træk hver sommer skal jazzen nemlig skaffe penge til vedligeholdelsen af sejlskibet ”Castor”.

Og ikke nok med, at publikum holdt ud. Mange af dem mødte også op i god tid for at sikre sig en god plads lige foran orkestret, selv om vejret ikke var det bedste, da Royal garden Jazzband startede underholdningen. Men solen brød hurtigt frem, og så var det orkestret, der blæste op med ”On The Sunny Side Of The Street”.
Trods det skiftende vejr en herlig lørdag eftermiddag i det hyggelige Bogense. Det var fjerde gang, Royal Garden Jazzband spillede på Østre Mole for det stolte sejlskib ”Castor”. Forhåbentlig ikke sidste gang.
4. år i træk spiller Royal Garden Jazzband på de to store markeder på Fyn
For fjerde år i træk spiller Royal Garden Jazzband på de to store markeder på Fyn.
Først på kræmmermarkedet i Otterup søndag den 7. juli i Eriks telt fra kl. 12.00 til 15.00. Det har tidligere været successer med et fyldt telt – startende med sildebord.
Weekenden efter gælder det så det største marked på Fyn, nemlig i Ørbæk med omkring 100.000 gæster. Det er lørdag den 13. juli fra kl. 11.00 til 13.30 i det store markedstelt – også startende med sildebord. Weekenden før, lørdag den 6. juli, spiller Royal Garden Jazzband til “Jazz for fulde sejl” ved sejlskibet “Castor” på Bogense Havn fra kl. 14.00 – 17.00 – også for 4. gang.
Royal Garden Jazzband på Ørbæk Marked sidste år med omkring 1000 tilhørere.
Royal Garden Jazzband lukkede og slukkede Maj-Festen i Hedensted

Det var et veloplagt Royal Garden Jazzband, der lukkede og slukkede Maj-Festen i Hedensted søndag den 12. maj. Vejret var fint, så publikum sad uden for teltet i dejligt solskin og lyttede og nød en fadøl eller to. dejligt, at Maj-Festen i Hedensted også vil byde publikum på ægte, traditionel jazz af et af landets ældste bands. Startet i 1956 i Nykøbing Mors og stadig meget aktive.
De næste koncerter er ved træskibet Castor på Bogense havn den 6. juli, dagen efter i nabobyen til Otterup Marked. Ugen efter til det store marked i Ørbæk, lørdag den 13. juli. Vi ses og høres ved!
Rigtig flot sæsonafslutning i Ørbæk Midtpunkt med Royal Garden Jazzband
Det blev en rigtig flot sæsonafslutning med frokostjazzen i Ørbæk Midtpunkt på Fyn med Royal Garden Jazzband søndag den 31. marts. Et flot arrangement i et dejligt lokale med fuldt hus og en fin frokost fik det jysk-fynske orkester stemningen i top fra første nummer.
Her ses det store publikum, der levede med til sidste nummer i den to og en halv time lange koncert, som lokkede folk på dansegulvet.
Også flot, at Aktivitetsudvalget i Ørbæk Midtpunkt i en landsby med 1645 indbyggere hvert år kan lave fire frokost-jazz-arrangementer uden kommunalt tilskud, men kun med støtte fra Nordea Fonden. Og flot, at der møder omkring 80 mennesker op hver gang. Omkring 5 % af indbyggerne. Prøv lige at opskrive det til de store byer.
Der blev heller ikke sparet på kræfterne fra de seks musikere i et af Danmarks ældste traditionelle jazzbands – startet i 1956. Fra venstre Svend Frandsen, Grenå, Bob Ekman, Faaborg, Frank Pedersen, Århus, Poul Helge Hansen, Odense, Flemming Seiersen, Ørsted på Djursland og Ole Fjord Nielsen, Grenå. Gennemsnitsalderen er kun 77 år.
Både de mange og gammelkendte numre som Ory’s Creole Trombone, High Society, All Of Me, Nyboders Pris, Royal Garden Blues og entertaineren, sangeren og trommeslageren Frank Pedersen uforlignelige sang og små historier vakte stort bifald eftermiddagen igennem. En herlig dag for både publikum og bandet.
Det næste offentlige arrangement, hvor du kan høre det humørfyldte Royal Garden Jazzband er søndag den 12. maj kl. 14-17 ved majfesten i Hedensted i Telt Stadion, Jørgensens alle 26, 8722 Hedensted. Det kan være, vi høres ved.