Orkestret før og nu

Spilleglæde, dynamik og humør, der kommer ud over scenekanten

img_9031_mega-kopiOm det er dronningen og Prins Henrik eller deres undersåtter. Så er det svært at holde fødderne og kroppen i ro, når de seks royale musikere i Royal Garden Jazzband spiller op.

Det er swingende New Orleans Jazz med spilleglæde, dynamik og humør, der virkelig kommer ud over scenekanten – uanset, hvem der spilles for i det ganske land. Bl.a. tre gange for den kongelige familie og flere hundrede gange for deres undersåtter.

Et af landets ældste jazzorkestre
Royal Garden Jazzband er et af landets ældste jazzorkestre. Startet i 1956 i Nykøbing Mors af den nuværende bassist i bandet, Flemming Seiersen, sammen med seks andre drenge fra det lokale FDF-orkester (se længere nede på siden).

Spillet sammen siden 1980’erne
Tre af de glade musikere har spillet sammen siden 1980’erne. i det hedengangne fynske jazzorkester, Lassens Jazzkalas. Det er klarinettisten Per Nørbach, Odense, trommeslageren Olav B. Hansen, Faaborg og bassisten Flemming Seiersen, Ørsted på Djursland. I starten af 1990’erne kom pianisten Svend Frandsen, Grenå med og i 2009 trompetisten og sangeren, Poul Helge Hansen, Odense og basunisten Bob Ekman fra Faaborg.

Gamle New Orleans-numre
Royal garden Jazzband er kendt for at spille de gamle New Orleans-numre så tæt på de originale fra langt over 100 år siden. F.eks. High Society, Ory’s Creole Trombone, Second Line, Buddy Boldens Blues, Muscrat Ramble og mange andre. Men også mere swingprægede numre som Christopher Columbus, Honeysuckle Rose og Memories Of You.

Meget efterspurgt jazzband
Det er derfor ingen tilfældighed, at Royal Garden Jazzband er et af de meget efterspurgte over hele landet. Både til jazzfestivals, koncerter, byfester og private arrangementer.
(Se ”Spillelisten”).

Fem år i træk på både Ærø og Middelfart Jazzfestival, festivalerne i Stauning, Slangerup, Haderslev, Århus, Festugen i Randers, Skarø, Varberg i Sverige, Thorshavn på Færøerne og jazzklubberne i Allinge på Bornholm, Løkken, Randers, Grenå (3 gange), Ebeltoft, Holstebro, Hadsten (2 gange), Horsens (4 gange), Vejle, Fredericia, Haderslev, Vojens, Varde, den Voigtske Gaard i Faaborg (5 gange), Carlslund i Odense (2 gange), træskibet Castor i Bogense (2 gange), Havnekoncerterne i Ry, Estruplund og Gl. Estrup Godser – for nu bare at nævne nogle.


Det startede med FDF i Nykøbing Mors og et showband


Seks drenge i korte bukser i det 40 mands store FDF’orkester i Nykøbing Mors startede i realiteten Royal Garden Jazzband i anden halvdel af 1950’erne. Inden da var nogle af dem med i et slags showband, der optrådte til FDF-fester og andre steder, når FDF’erne var ude at spille. Så blev det til jazzorkestret ”Big House Jazzband”, som ses her under deres første optræden i gymnasieforeningen i Nykøbing Mors.


Yderst til venstre den nuværende bassist i Royal Garden Jazzband, Flemming Seiersen, der startede som trommeslager på et hjemmelavet trommesæt med FDF’s stortromme, bækkener og lilletromme samt en hjemmelavet bongotromme sat sammen af en tamburin og krydsfiner. Til højre for ham bandets første klarinettist, Leo Josephsen og første basunist, Steen Ovesen, der ses i første række på billedet af FDF-orkestret. De øvrige medlemmer var Kjeld Lyngsøe Jensen på trompet, Egon Mikkelsen på klaver og John Boesen på banjo.

Det første Royal Garden Jazz-men


Ret hurtigt blev ”Big House Jazzband” til ”Royal garden Jazz-men”, fordi orkestret blev husorkester i Royal Garden Jazz Club. Samtidig blev besætningen ændret, men stadig med medlemmer af FDF’orkestret. Her på billedet er der fra venstre Flemming Seiersen nu på bas, broderen Hans Jørgen Sejersen, basun, Harald Degn Pedersen, trommer, Svend Knudsen, banjo, Erik Bendsen Poulsen, klarinet og Kjeld Lyngsøe Jensen, cornet.

Willie The Weeper (1961)

Royal Garden Jazz-men gendannet i 1991 som Royal Garden Jazzband

Bassisten Flemming Seiersen rejste fra Nykøbing Mors i 1961, men inden da nåede Royal garden Jazz-men at være med i pladeselskabet Storyvilles konkurrence for jyske og fynske jazzorkestre i Århushallen den 9. September samme år. Royal Garden Jazz-men blev nummer fem af otte traditionelle jazzbands og konkurrerede med bl.a. Bourbon Street Stompers (nuværende Bourbon Street Jazzband , Århus Fodvarmere (nuværende Arosia) og Kansas City Jazzmen. Royal Garden Jazz-men spillede Royal Garden Blues og Maryland my Maryland. Den sidste var Storyville interesseret i at få indspillet, skrev avisen Aften Posten.

Royal Garden Jazzmen fortsatte til 1968, og blev gendannet 23 år efter i 1991 som Royal Garden Jazzband.


Fra venstre Michael Petersen (banjo), Preben Lauridsen (trompet), Olav B. Hansen (trommer), Hans Jørgen Sejersen (basun), Per Nørbach (klarinet) og Flemming Seiersen (bas). Brødrene Seiersen/Sejersen var som tidligere nævnt med fra starten i 50’erne. Trommeslageren, klarinettisten og bassisten har været med siden genstarten i 1991.

Første CD i 1991


Royal Garden Jazzband indspillede sin første CD i studiet på Danmarks Journalisthøjskole i 1991. Her er dog med på sopransax, Jørgen Platz. Han var med i en kortere periode, hvorefter Per Nørbach på klarinet vendte tilbage og har været med siden.


Der lyttes til de første numre under indspilningen af den første CD. I forgrunden ved pulten chefradiotekniker Hans Grand, der siden 2003 også har været bandets webmaster.

Bye and Bye (1991)

Basin Street Blues (1991)

 
Du er her: ForsideOrkestret før og nu
www.royalgardenjazzband.dk